P.CHUDÍK: Komplexná rekonštrukcia strechy na budove PSK je najlepšie riešenie

18.05.2010 Prešov

Prešov 18. mája (TASR) – Predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík je presvedčený, že komplexná rekonštrukcia strechy na budove Úradu PSK v Prešove je najefektívnejší spôsob ako vyriešiť vzniknutú ...
Uviedol to dnes na tlačovej besede, na ktorej reagoval na vyjadrenia niektorých poslancov regionálneho parlamentu a články zverejnené v médiách.
Zastupiteľstvo PSK na svojom poslednom zasadnutí koncom apríla schválilo na opravu strechy takmer 556.000 eur. V rozprave k tomuto bodu viacerí členovia poslaneckého klubu KDH, SDKÚ-DS kritizovali rozhodnutie vedenia PSK, investovať do opravy takúto sumu. Zdala sa im vysoká a navrhovali, aby sa hľadalo lacnejšie riešenie.
Chudík konštatoval, že budova bola daná do prevádzky v roku 1954, strecha je v zlom stave, zateká a z tohto dôvodu museli niektoré kancelárie na najvyššom poschodí zatvoriť. Na odstránenie tohto havarijného stavu mali podľa neho v podstate dve možnosti. Buď opraviť 2106 metrov štvorcových strechy, čo by mohlo vyjsť na 99.000 eur alebo sa urobí komplexná rekonštrukcia v súlade s projektom, ktorý bol schválený ešte v minulom roku.
\"Potrebujeme opraviť celú budovu, nielen strechu. Čiže aj okná, aj fasádu a to sa musí diať postupne. Táto strecha bola projektovo urobená tak, aby spĺňala všetky nové tepelno-technické normy a aby mohla na to nadväzovať celá rekonštrukcia budovy, \" povedal predseda PSK. Tvrdí si, že si vybral takú možnosť, ktorá je podľa neho najlepšia a najrýchlejšia a okrem toho projekt je hotový a zaplatený.
V najbližšom čase bude vypísané výberové konanie na dodávateľa prác. Podľa Chudíka sa môže stať, že cena bude aj nižšia. V prípade, že by prostriedky chýbali, musí o navýšení rozhodnúť zastupiteľstvo.
To, že sa náklady na túto prestavbu porovnávajú s opravami na budovách Divadla Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove, prípadne na Múzeu moderného umenia Andyho Varhola, Chudík nepovažuje za korektné. Strecha na DJZ stála vyše 296.000 eur a do múzea investovali 286.000 eur. Predseda PSK zdôraznil, že v týchto prípadoch išlo o výmenu krytiny na o niečo menších plochách, a navyše ich konštrukcie majú oproti budove PSK výrazne menej samostatných celkov, čo podľa neho tiež ovplyvňuje výšku nákladov.
 

Vyberte región

mark